Vegetariska Världsdagen

IDAG är det ingen vanlig dag för idag är det vegetariska världsdagen! I och med det har jag gjort ett samarbete med matkedjan Paradiset och har knåpat ihop ett gott, lyxigt men enkelt vegetariskt recept. Här kommer receptet och mer bilder samt tips & tricks hittar ni på min instagram StinaFood.


Portabello svamp med jordärtskockspuré, rödbeta, gremolata & hackade mandlar

Recept för 4 personer

Jordärtskockspuré

600g skalade jordärtskockor

300g skalad potatis (motsvarar 4 medelstora potatisar)

1 msk matlagningsgrädde

25g smör


Koka jordärtskocka tillsammans med potatis i ca 25-30 min. Jordärtskockan & potatisen ska vara helt mjuk.


Skölj med kallt vatten & låt stå ett tag. Låt rinna av ordentligt för att sedan torka allt försiktigt med en kökshandduk. Pressa allt genom en potatispress. Rör om ordentligt & ställ på låg värme på plattan. Häll i grädde & avsluta med smör. Salta & peppra.


Rödbeta

1 stor / 2 små rödbetor

2 msk socker

2 msk ättikssprit

1 tsk salt


Blanda ihop allt utom rödbeta i en kastrull. Lägg i rödbetan & fyll på med vatten så det nått & jämnt täcker betan. Koka i ca 20 min tills betan fortfarande är någorlunda hård men är lite spänstig. Skölj av med vatten & låt torka. Halvera sedan betan, skala & skiva sedan tunt.

Gremolata

Persilja (20g eller 1/2 kruka)

1 citron

1 vitlöksklyfta

0,5 msk olivolja


Hacka persiljan. Lägg i skål & riv i en vitlöksklyfta samt pressa i en citron. Rör i olivoljan. Salta & peppra efter smak!


Rosta mandlar över medelhög värme tills de fått fin färg. Låt svalna en aning & hacka sedan till önskad storlek.


Portabello svamp

4 stora portabello svampar

25g smör

Olivolja

Se till att svampen är tvättad och torkad. Hetta upp rikligt med olivolja på medelhög värme. Lägg svampen med översidan neråt och låt ligga i ca 4 minuter, tills svampen har fått fin färg. Sänk värmen till medel & vänd svampen och stek på andra sidan i ca 5 minuter. Lägg smöret i pannan (se till så det inte bränner) och ös lite lätt svamparna med smöret. Svampen ska vara gyllene & om du sticker i den ha kvar en del motstånd. Salta & peppra!

Börja med jordärtskockspuré i botten. Lägg på en svamp för att sen sortera ut lite rödbetsskivor runt omkring svampen. Toppa med gremolata kring sidorna & sist på med hackade mandlar. Ta några tag med salt & peppar & till sist, servera!


Bjud på detta till en vego du tycker om! Finns det vegan i huset, byt ut grädde till havregrädde eller satsa på buljong. Smöret går utmärkt att byta ut mot olivolja. Au revoir!